Cytrusek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

35 dekagramów

25 dekagramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

krem:

1 szklanka

2 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku.

Krok 2

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, roztopioną Kasię i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Placek upiec, po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Krok 4

1,5 szklanki wody, Kasię, cukier i cytryny rozpuścić - nie gotować.

Krok 5

W drugim naczyniu roztrzepać jajka w 1/2 szkl. wody, dodać mąkę ziemniaczaną. Wlać do rozpuszczonej masy i zagotować.

Krok 6

Ciasto przełożyć lekko przestudzonym kremem. Polukrować i dowolnie udekorować. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

4 osoby oglądają przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej