Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli.

Krok 3

Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku

Szukasz inspiracji na smaczny domowy obiad? Fasolka po bretońsku wydaje się dobrym rozwiązaniem. Wbrew swojej nazwie danie to nie jest znane w Bretanii, jest za to dość popularne w Polsce. Możesz przygotować je z wielu różnych składników. Podstawę potrawy stanowi, oczywiście, fasola (warta rekomendacji jest odmiana "Jaś"), którą przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie przez około dwanaście godzin. Po tym czasie wodę należy wymienić na nową, a spęczniałą fasolę gotować, najlepiej z dodatkiem łyżeczki cząbru i majeranku, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Kolejnym ważnym składnikiem jest kiełbasa lub boczek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do potrawy wkroić oba rodzaje mięsa. Należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość, od której zależy ostateczny smak gotowego dania. Bulionetka nada potrawie wyrazistego smaku. Fasolkę po bretońsku możesz ozdobić, dekorując je świeżymi ziołami. Podawaj ją jako samodzielny posiłek lub w połączeniu z drugim daniem. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przygotowania smacznej potrawy. Do dzieła!