
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
5 łyżek
2 sztuki
2 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon.
Krok 2
Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli.
Krok 3
Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka po bretońsku
Szukasz inspiracji na smaczny domowy obiad? Fasolka po bretońsku wydaje się dobrym rozwiązaniem. Wbrew swojej nazwie danie to nie jest znane w Bretanii, jest za to dość popularne w Polsce. Możesz przygotować je z wielu różnych składników. Podstawę potrawy stanowi, oczywiście, fasola (warta rekomendacji jest odmiana "Jaś"), którą przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie przez około dwanaście godzin. Po tym czasie wodę należy wymienić na nową, a spęczniałą fasolę gotować, najlepiej z dodatkiem łyżeczki cząbru i majeranku, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Kolejnym ważnym składnikiem jest kiełbasa lub boczek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do potrawy wkroić oba rodzaje mięsa. Należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość, od której zależy ostateczny smak gotowego dania. Bulionetka nada potrawie wyrazistego smaku. Fasolkę po bretońsku możesz ozdobić, dekorując je świeżymi ziołami. Podawaj ją jako samodzielny posiłek lub w połączeniu z drugim daniem. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przygotowania smacznej potrawy. Do dzieła!