Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli.

Krok 3

Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku

Szukasz inspiracji na smaczny domowy obiad? Fasolka po bretońsku wydaje się dobrym rozwiązaniem. Wbrew swojej nazwie danie to nie jest znane w Bretanii, jest za to dość popularne w Polsce. Możesz przygotować je z wielu różnych składników. Podstawę potrawy stanowi, oczywiście, fasola (warta rekomendacji jest odmiana "Jaś"), którą przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie przez około dwanaście godzin. Po tym czasie wodę należy wymienić na nową, a spęczniałą fasolę gotować, najlepiej z dodatkiem łyżeczki cząbru i majeranku, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Kolejnym ważnym składnikiem jest kiełbasa lub boczek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do potrawy wkroić oba rodzaje mięsa. Należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość, od której zależy ostateczny smak gotowego dania. Bulionetka nada potrawie wyrazistego smaku. Fasolkę po bretońsku możesz ozdobić, dekorując je świeżymi ziołami. Podawaj ją jako samodzielny posiłek lub w połączeniu z drugim daniem. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przygotowania smacznej potrawy. Do dzieła!