
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
5 łyżek
2 sztuki
2 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon.
Krok 2
Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli.
Krok 3
Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka po bretońsku
Szukasz inspiracji na smaczny domowy obiad? Fasolka po bretońsku wydaje się dobrym rozwiązaniem. Wbrew swojej nazwie danie to nie jest znane w Bretanii, jest za to dość popularne w Polsce. Możesz przygotować je z wielu różnych składników. Podstawę potrawy stanowi, oczywiście, fasola (warta rekomendacji jest odmiana "Jaś"), którą przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie przez około dwanaście godzin. Po tym czasie wodę należy wymienić na nową, a spęczniałą fasolę gotować, najlepiej z dodatkiem łyżeczki cząbru i majeranku, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Kolejnym ważnym składnikiem jest kiełbasa lub boczek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do potrawy wkroić oba rodzaje mięsa. Należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość, od której zależy ostateczny smak gotowego dania. Bulionetka nada potrawie wyrazistego smaku. Fasolkę po bretońsku możesz ozdobić, dekorując je świeżymi ziołami. Podawaj ją jako samodzielny posiłek lub w połączeniu z drugim daniem. Mamy nadzieję, że ten przepis stanie się dla Ciebie inspiracją do przygotowania smacznej potrawy. Do dzieła!