
Składniki
15 gramów
60 gramów
80 gramów
1 sztuka
masa gruszkowa:
3 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 2
Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Krok 3
Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.
Krok 4
Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości – około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której się gotowały.
Krok 5
Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż połowę konfitury i wymieszaj.
Krok 6
Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową. Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.
Krok 7
Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.

Dobra rada:
Okazja: Czas na ciasto i lody
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Cheesecake with Raspberry Sauce
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej