
Składniki
180 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
1 opakowanie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera obierz, dokładnie pokrój w cienkie plasterki a następnie w cienkie paski grubości zapałki. Selera umieść w misce z woda i sokiem z cytryny lub octem inaczej będzie ciemniał. Podobnie zrób z jabłkiem z tym że nie trzeba go obierać.
Krok 2
Winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki, ser pokrój w drobną kosteczkę grubości około 0,5 cm. Orzechy pokrusz, ale niezbyt drobno.
Krok 3
W sporej misce wymieszaj oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody i sosem francuskim Knorr. W powstałym dresingu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki sałatki. Przełóż ją do odpowiedniej miski.

Dobra rada:
Zamiast jabłka możesz też użyć twardej gruszki. Zdjęcie hiszpańskiej sałatki z selerem zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Agata Moryson.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej