Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Krok 2
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Krok 3
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki. Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej