Izabel

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

krem:

3 sztuki

0.5 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

ponadto:

1 opakowanie

6 opakowań

0.5 litra

2 łyżki

2 opakowania

1 opakowanie

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: z podanych składników upiec biszkopt.

Krok 2

Krem: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do tego rozpuszczony budyń w 3/4 szkl. mleka; resztę mleka zagotować.

Krok 3

Na gotujący się budyń wlać budyń z żółtkami. Wszystko chwilę gotować mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodać do niej ostudzony budyń.

Krok 4

Składanie ciasta: biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszą część posmarować połową masy budyniowej. Na masę wykładamy herbatniki, które smarujemy masą z mleka skondensowanego (ja wykorzystuję tylko połowę masy z puszki), na to kładziemy herbatniki.

Krok 5

Herbatniki smarujemy drugą połową masy budyniowej i przykrywamy to biszkoptem. Biszkopt smarujemy śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.

Krok 6

Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Placek najlepiej smakuje i dobrze się kroi na drugi dzień, gdy herbatniki przejdą masą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej