Izabel

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

krem:

3 sztuki

0.5 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

ponadto:

1 opakowanie

6 opakowań

0.5 litra

2 łyżki

2 opakowania

1 opakowanie

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: z podanych składników upiec biszkopt.

Krok 2

Krem: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do tego rozpuszczony budyń w 3/4 szkl. mleka; resztę mleka zagotować.

Krok 3

Na gotujący się budyń wlać budyń z żółtkami. Wszystko chwilę gotować mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodać do niej ostudzony budyń.

Krok 4

Składanie ciasta: biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszą część posmarować połową masy budyniowej. Na masę wykładamy herbatniki, które smarujemy masą z mleka skondensowanego (ja wykorzystuję tylko połowę masy z puszki), na to kładziemy herbatniki.

Krok 5

Herbatniki smarujemy drugą połową masy budyniowej i przykrywamy to biszkoptem. Biszkopt smarujemy śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.

Krok 6

Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Placek najlepiej smakuje i dobrze się kroi na drugi dzień, gdy herbatniki przejdą masą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Izabel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto chałwowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej