
Składniki
ciasto:
8 sztuk
1 szklanka
0.5 szklanki
1.33 szklanki
4 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżki
masa do jeża:
5 sztuk
30 dekagramów
45 dekagramów
1 opakowanie
2 łyżki
20 mililitrów
polewa:
2 łyżki
8 łyżek
6 łyżeczek
14 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do piany wsypać mąki i delikatnie mieszając dodać olej.
Krok 2
Masę wylać na tortownicę o średnicy 28 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty. Z każdego wyciąć kształt jeża (kształt łezki), każdy po kolei musi być mniejszy!
Krok 3
Biszkopty nasączyć wiśniówką rozcieńczoną z wodą. Jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić.
Krok 4
Kasię utrzeć, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodawać po trochu masy jajecznej, kakao i na końcu wódkę.
Krok 5
Na pierwszą warstwę biszkoptu można dać jeszcze trochę dżemiku wiśniowego i na to część masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, nałożyć masy i powciskać wiśnie. Kolejna warstwa i krem.
Krok 6
Z pozostałości wyciętego biszkopta ułożyć jeszcze ostatnią łezkę, zasmarować i wyprofilować resztą jeża.
Krok 7
Polewa: Podgrzać wodę z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać Kasię (nie gotować). Wystudzoną i tężejącą już masą polać jeża. Udekorować jeża słupkami migdałów. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej