
Składniki
ciasto:
8 sztuk
1 szklanka
0.5 szklanki
1.33 szklanki
4 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżki
masa do jeża:
5 sztuk
30 dekagramów
45 dekagramów
1 opakowanie
2 łyżki
20 mililitrów
polewa:
2 łyżki
8 łyżek
6 łyżeczek
14 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do piany wsypać mąki i delikatnie mieszając dodać olej.
Krok 2
Masę wylać na tortownicę o średnicy 28 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty. Z każdego wyciąć kształt jeża (kształt łezki), każdy po kolei musi być mniejszy!
Krok 3
Biszkopty nasączyć wiśniówką rozcieńczoną z wodą. Jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić.
Krok 4
Kasię utrzeć, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodawać po trochu masy jajecznej, kakao i na końcu wódkę.
Krok 5
Na pierwszą warstwę biszkoptu można dać jeszcze trochę dżemiku wiśniowego i na to część masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, nałożyć masy i powciskać wiśnie. Kolejna warstwa i krem.
Krok 6
Z pozostałości wyciętego biszkopta ułożyć jeszcze ostatnią łezkę, zasmarować i wyprofilować resztą jeża.
Krok 7
Polewa: Podgrzać wodę z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać Kasię (nie gotować). Wystudzoną i tężejącą już masą polać jeża. Udekorować jeża słupkami migdałów. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej