Jeż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jeż

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1.33 szklanki

4 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

masa do jeża:

5 sztuk

30 dekagramów

45 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

20 mililitrów

polewa:

2 łyżki

8 łyżek

6 łyżeczek

14 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do piany wsypać mąki i delikatnie mieszając dodać olej.

Krok 2

Masę wylać na tortownicę o średnicy 28 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty. Z każdego wyciąć kształt jeża (kształt łezki), każdy po kolei musi być mniejszy!

Krok 3

Biszkopty nasączyć wiśniówką rozcieńczoną z wodą. Jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodawać po trochu masy jajecznej, kakao i na końcu wódkę.

Krok 5

Na pierwszą warstwę biszkoptu można dać jeszcze trochę dżemiku wiśniowego i na to część masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, nałożyć masy i powciskać wiśnie. Kolejna warstwa i krem.

Krok 6

Z pozostałości wyciętego biszkopta ułożyć jeszcze ostatnią łezkę, zasmarować i wyprofilować resztą jeża.

Krok 7

Polewa: Podgrzać wodę z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać Kasię (nie gotować). Wystudzoną i tężejącą już masą polać jeża. Udekorować jeża słupkami migdałów. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej