
Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
5 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 listków
1 sztuka
3 łyżki
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę do kurczaka po prowansalsku Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso. Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 3
Ogórki, oliwki, cebulę i pomidory pokrój w plastry. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze liście

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 5
Usmażone mięso wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój w plastry.

Krok 6
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj w środku obie części sosem majonezowym.

Krok 7
Najpierw połóż liście sałaty, następnie kawałki mięsa i na końcu pomidory, cebulę, ogórki i oliwki. Całą kanapkę zepnij wykałaczkami i podawaj, np. na drugie śniadanie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z kurczakiem i warzywami
Kanapki to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na zaspokojenie głodu. Chętnie jadane są na pierwsze i drugie śniadanie, pojawiają się na stołach w porze kolacji. Wybierając się na wycieczkę na łono natury, najczęściej to właśnie pieczywo z dodatkami staje się podstawą prowiantu. W domu, w szkole, w pracy – kanapki rządzą! Tym bardziej warto dowiedzieć się, jak urozmaicić tę popularną przekąskę. Sandwich z kurczakiem to coś zdecydowanie smaczniejszego niż nieśmiertelny zestaw w postaci chleba, szynki i sera. Wśród smakowitych dodatków do kanapki z kurczakiem i warzywami znajdziesz między innymi czarne oliwki, czerwoną cebulę, ogórka, pomidora i sałatę. Pierś z kurczaka na kanapki będzie smakowitym urozmaiceniem standardowego sandwicha.
Dla kogo?
Z bagietki z kurczakiem zadowoleni będą wszyscy miłośnicy kanapek, którym brakuje już pomysłu na to, jak serwować je w nieco mniej klasyczny sposób. Przekonasz się, że kanapka z kurczakiem to bardzo apetyczne urozmaicenie jadłospisu, a nie tylko sposób na uciszenie burczącego brzucha tym, co akurat znajduje się pod ręką.
Na jaką okazję?
Kanapka z kurczakiem i majonezem wraz ze świeżymi i kolorowymi dodatkami zamieni się w solidny lunch, który zjesz chętnie, gdy do obiadu jeszcze daleko, a wiesz, że przekąszenie jabłka albo banana może nie wystarczyć. Co więcej, kanapki z kurczakiem i sosem wyglądają na tyle okazale, że możesz zamienić je w poczęstunek dla gości, którzy wpadną wieczorem na mniej lub bardziej kameralną imprezę. Wykorzystaj pierś z kurczaka na kanapki i wzbogać swoje codzienne menu.
Czy wiesz, że?
Kanapka z kurczakiem i sosem nadaje się do wzięcia na wynos i do zjedzenia niekoniecznie w jadalni, lecz pamiętaj, by w takiej sytuacji nie szaleć zbytnio z ilością dressingu. Jeśli często zdarza ci się jeść poza domem, zaopatrz się w szczelne pudełka śniadaniowe. Dzięki nim nie będziesz obawiać się o to, że okruszki, warzywa lub sos z kanapki z kurczakiem na ciepło przedostanie się do wnętrza torebki albo plecaka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli drób jadasz często, kanapkę z piersią kurczaka możesz zamienić na przekąskę z tuńczykiem. Warzywnymi dodatkami również możesz bawić się do woli. Sałata masłowa, lodowa, a może rzymska? Zielonych akcentów nigdy za wiele. W kanapkowych kompozycjach takich jak bagietka z kurczakiem bardzo dobrze sprawdza się awokado – zrobienie modnej przekąski jest w zasięgu każdego kucharza! Kanapka z kurczakiem wcale nie musi być nudna.