
Składniki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 litry
3 ziarna
6 ziaren
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Krok 2
Do kapusty dodaj wędzone kości i gotuj przez około 60 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę. Ewentualnie uzupełnij płyn wodą.

Krok 4
Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i Rosołem z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z wędzoną kostką i pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak góralski
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szczególnie zimową porą przychodzi ochota na talerz gorącej, kwaśnej zupy. Nie musicie czekać kolejnych kilku miesięcy, aby wybrać się na urlop w Tatry i zjeść podhalański kapuśniak. Skorzystajcie z naszego przepisu, a kwaśnica na żeberkach po góralsku może na stałe znaleźć się w waszym codziennym menu. Zaczynajmy więc wędrówkę po górach, rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kwaśnicy.
Dla kogo?
Kwaśnica po góralsku to potrawa dla każdego, kto rozkochał się w polskiej tradycji kulinarnej. Jest także doskonałą propozycją dla miłośników kwaśnych, wyrazistych zup z mięsnym dodatkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na kwaśnicę góralską wykorzystajcie przede wszystkim podczas planowania codziennych obiadów.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kwaśnica nie może zawierać nadmiaru jarzyn, na przykład marchewki, a ziemniaki do zupy gotowane są osobno. To różnica pomiędzy góralską kwaśnicą a kapuśniakiem będącym jej odmianą.
Dla urozmaicenia:
Kwaśnica po góralsku może być serwowana z chlebem, co bezpośrednio nawiązuje do tradycji spożywania tej zupy.