Kaszotto z grzybami i kurczakiem - z borowikami | Przepisy.pl pixel

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

8 sztuk

2 sztuki

100 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą Knorr i wymieszaj. Grzyby suszone zalej w miseczce gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut – po tym czasie odsącz i pokrój w cienkie paseczki (wywar pozostaw). Borowiki pokrój w plastry a szalotkę w kostkę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę razem. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż kolejną chwilę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Następnie wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę – w tym momencie zestaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie garnek odkryj, dodaj śmietanę, starty ser, listki majeranku oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie kaszotto możesz podawać jako danie indywidualne danie główne lub jako dodatek.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr

    Piotr , 14.06.2023

    Zamiast borowików użyłem grzybów shitake. Wyśmienity temat. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiemKaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośników kaszy gryczanej. Danie to łączy w sobie intensywność borowików i podgrzybków z delikatnym smakiem warzyw. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać potrawę, suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kawałki kurczaka, i smaż je przez chwilę. Całość zalej warzywnym lub drobiowym bulionem, a po ugotowaniu dodaj śmietanę oraz starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj – gotowe! Dla podkreślenia smaku, użyj aromatycznych ziół i przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu, listków majeranku, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki czy odrobiny kminu rzymskiego. Danie możesz także przygotować z innymi produktami, m.in. z botwinką, jarmużem, szparagami, pomidorami oraz mięsem indyczym. Pamiętaj, że proponowane kaszotto warto podać zarówno solo, jak i z sezonowymi sałatkami ze świeżych warzyw. Pobierz listę składników i do dzieła.