Kolorowy placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

119 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

6 łyżek

250 gramów

500 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżki

krem:

1 sztuka

250 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z połową cukru pudru, dodając po jednym żółtku, następnie ciągle ucierając dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek.

Krok 2

Otrzymane ciasto podziel na trzy części.

Krok 3

Do jednej dodaj kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe.

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej ciasto porcjami (łyżką) na przemian.

Krok 5

Piecz w 180 st. C około 40 minut.

Krok 6

Ostudź.

Krok 7

Przygotuj krem.

Krok 8

Kasię utrzyj z pozostałym cukrem pudrem i wymieszaj z serkiem i sokiem.

Krok 9

Ostudzone ciasto przekrój na pół, przełóż kremem serowym i polej polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada bananowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy placekKolorowy placek

Kolorowy placek to puszyste ucierane ciasto przełożone kremem z serka waniliowego i oblane gęstą czekoladową polewą. Na uwagę zasługuje nie tylko jego smak, ale także niebanalny wygląd, uzyskany dzięki połączeniu ciasta w kontrastujących kolorach. Przygotowanie placka zacznij od utarcia kostki do pieczenia z cukrem, żółtkami, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i olejem roślinnym. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek, dzięki której ciasto będzie bardziej puszyste. Powstałą masę podziel na trzy części, po czym do jednej dodaj kakao, do drugiej czerwony kisiel, a do trzeciej wiórki kokosowe. Za pomocą łyżki nakładaj masy naprzemiennie do prostokątnej blaszki. Ciasto upiecz i odstaw, aby przestygło. Przyrządź krem, ucierając kostkę do pieczenia z cukrem pudrem, serkiem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Przestudzony placek przekrój na pół, przełóż kremem, a na koniec oblej polewą czekoladową. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.