Kotlety pożarskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety pożarskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

8 łyżek

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki oraz ugotowane jajka drobno posiekaj.

Kotlety pożarskie - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekane jajko oraz natkę, wbij cale jajko, wsyp 4 łyżki bułki tartej i przyprawę orientalną Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Kotlety pożarskie - Krok 2

Krok 3

Zwilżonymi dłońmi uformuj małe kotleciki. Następnie obtocz je w pozostałej bułce tartej.

Kotlety pożarskie - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Kotlety pożarskie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety pożarskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Befsztyk po angielsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety pożarskieKotlety pożarskie

Dzięki aromatycznym przyprawom proste kotlety z mielonego mięsa indyczego zamienią się w fantastyczny posiłek i pozycję, która będzie często gościć w domowym jadłospisie. Lista zakupów w tym przypadku jest krótka, ale nie należy pomijać żadnego elementu, bowiem każdy z nich składa się na niepowtarzalny smak kotletów pożarskich.

Dla kogo?

Mięso drobiowe jest smaczne i proste w przyrządzeniu, więc nie można się dziwić, że ma wielu fanów. Tym razem podaj je w formie apetycznych kotletów z jajkiem i natką pietruszki.

Na jaką okazję?

Świetnie zastąpią klasyczne kotlety mielone podczas weekendowego posiłku w gronie domowników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je podczas niedzielnego – bardziej odświętnego obiadu.

Czy wiesz, że?

Kotlety pożarskie wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Według popularnej legendy potrawa była wielkim przysmakiem cara Mikołaja I.

Dla urozmaicenia:

Mięsne danie doskonale smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Kotlety można podawać także z ryżem. Nie zapomnij o surówce z ulubionych warzyw lub marchewce z groszkiem, serwowanej na ciepło.