
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
4 pęczki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kraby oczyść, chili pokrój na kawałki, a trawę cytrynową, cebulę, czosnek oraz dymkę posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, chili i trawę cytrynową. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej sos rybny, sok z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia, po czym włóż kraby, szczelnie przykryj i gotuj 15 minut.
Krok 3
Kraby wyciągnij i przełóż na półmisek, a dymkę wrzuć na patelnię i duś, aż płyn zmniejszy objętość do 1/4 szklanki.
Krok 4
Kraby posyp kiełkami i oraz dymką i podawaj z sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej