
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
4 pęczki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kraby oczyść, chili pokrój na kawałki, a trawę cytrynową, cebulę, czosnek oraz dymkę posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, chili i trawę cytrynową. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej sos rybny, sok z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia, po czym włóż kraby, szczelnie przykryj i gotuj 15 minut.
Krok 3
Kraby wyciągnij i przełóż na półmisek, a dymkę wrzuć na patelnię i duś, aż płyn zmniejszy objętość do 1/4 szklanki.
Krok 4
Kraby posyp kiełkami i oraz dymką i podawaj z sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej