Kraby z chili i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kraby z chili i trawą cytrynową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

4 pęczki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kraby oczyść, chili pokrój na kawałki, a trawę cytrynową, cebulę, czosnek oraz dymkę posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, chili i trawę cytrynową. Smaż przez kilka minut, a następnie wlej sos rybny, sok z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia, po czym włóż kraby, szczelnie przykryj i gotuj 15 minut.

Krok 3

Kraby wyciągnij i przełóż na półmisek, a dymkę wrzuć na patelnię i duś, aż płyn zmniejszy objętość do 1/4 szklanki.

Krok 4

Kraby posyp kiełkami i oraz dymką i podawaj z sokiem z limonki oraz sosem rybnym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kraby z chili i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej