KRÓWKA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij
KRÓWKA

Składniki

ciasto:

6 sztuk

4 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

krem:

1 opakowanie

0.75 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno.

Krok 2

Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao.

Krok 3

Wylać na wysmarowaną Kasią blaszkę.

Krok 4

Piec ok. 30 minut.

Krok 5

Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 6

W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.

Krok 7

Przestudzić.

Krok 8

Miękką Kasię rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej.

Krok 9

Wymieszać dobrze na gładką masę.

Krok 10

Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem.

Krok 11

Całość posmarować masą krówkową.

Krok 12

Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody, aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej