Krucha rolada orzechowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

12.5 dekagrama

1 szczypta

masa orzechowa:

20 dekagramów

10 dekagramów

0.2 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować je na cienki prostokąt.

Krok 2

Utrzeć kremową masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu), cukru, olejku migdałowego, rumu, jajka, jednego białka i 2 łyżek śmietany. (1 łyżkę śmietany zmieszać z żółtkiem - potrzebne do posmarowania ciasta).

Krok 3

Ciasto posmarować masą, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować je śmietaną z żółtkiem. Zwinąć od dłuższej strony.

Krok 4

Położyć na blasze wyłożonej papierem, łącząc przy tym oba końce ciasta, posmarowane wcześniej śmietaną z żółtkiem.

Krok 5

Następnie ciasto posmarować śmietaną z żółtkiem, a na górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto wstawić na 15 min do lodówki.

Krok 6

Piec w piekarniku 40 min w temp 170 C. Po wystudzeniu rozszerzone nacięcia wypełnić lukrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krucha rolada orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej