Kukułka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.33 szklanki

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

2 łyżki

6 łyżeczek

2 opakowania

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

100 mililitrów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dodawać po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany żółtkowej, delikatnie połączyć łyżką i dodać olej.

Krok 3

Wylać na blachę i upiec biszkopt w temperaturze 170*C 25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekroić na pół.

Krok 4

Czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek Kasi i dolać wódkę. Wymieszać i wystudzić.

Krok 5

Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do śmietany intensywnie mieszając.

Krok 6

Biszkopty nasączyć alkoholem z wodą i cukrem. Na biszkopt nałożyć połowę masy śmietanowej, ułożyć na niej nasączone biszkopty w likierze kawowym, polać 1/2 wystudzonej polewy i wyłożyć resztę śmietany.

Krok 7

Ułożyć drugi biszkopt i polać resztą masy czekoladowej. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukułka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej