Kurczak monkey fingers z bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak monkey fingers z bananem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w na paski o grubości 1 cm i długości 5 cm. Mięso przełóż do miski i obficie oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Przyprawa nada kurczakowi delikatnie korzennego smaku i będzie się idealnie będzie się komponować z bananem i wiórkami kokosowymi.

Krok 2

Banana również pokrój w podobnej wielkości kawałki i przełóż je do miski. Zamarynuj w paście z otartą skórką z jednej limonki. Posiekaj drobno połowę kolendry i dodaj do marynaty.

Krok 3

Przygotuj stanowisko do panierowania - w jednym naczyniu połącz bułkę tartą z wiórkami kokosowymi , w drugim umieść mąkę, a w trzecim rozkłócone jaja.

Krok 4

Na kurczaka połóż kawałek banana, ściśnij w dłoni aby je złączyć razem. Całość oprósz najpierw mąką, potem zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce.

Krok 5

Kawałki kurczaka nadziej na patyki i smaż w rozgrzanym oleju na delikatnie złoty kolor. Gotowe fingersy odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane drugą połową posiekanej kolendry. Rada szefa kuchni: Gotowe kurczaki podawaj z Sosem sambal Sambal Hellmann‘s.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 24.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 24.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak monkey fingers z bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak i brokuły z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak monkey fingers z bananemKurczak monkey fingers z bananem

Kurczak to mięso popularne w wielu kuchniach świata, dlatego istnieje wiele różnorodnych przepisów na jego podanie. Na ostro, na słodko, z owocami, a nawet w czekoladzie. Jego delikatne mięso dobrze łączy się z wieloma składnikami. Sięgnij po egzotyczny przepis na kurczaka monkey fingers z bananem. Pokrój mięso na podłużne kawałki i oprósz przyprawą. Dodaj banana, zamarynowanego wcześniej w paście ze skórką z limonki. Dzięki temu przełamiesz słodycz banana. Ostrożnie panieruj owoce i kurczaka, tak, by je ze sobą połączyć. Ściśnij, obtocz w jajku i bułce tartej typu panko – to japońska bułka, z większymi kawałkami pieczywa, które dodają więcej chrupkości niż klasyczna panierka. Smaż paluszki na złocisty kolor. Kurczaka monkey fingers podawaj z pikantnym indonezyjskim sosem sambal. Serwuj go jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia albo jako danie obiadowe. Wtedy podaj do tego frytki lub pieczone ziemniaki oraz miks chrupiących sałat z sosem. Spróbuj – mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.