
Składniki
400 gramów
3 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w na paski o grubości 1 cm i długości 5 cm. Mięso przełóż do miski i obficie oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Przyprawa nada kurczakowi delikatnie korzennego smaku i będzie się idealnie będzie się komponować z bananem i wiórkami kokosowymi.
Krok 2
Banana również pokrój w podobnej wielkości kawałki i przełóż je do miski. Zamarynuj w paście z otartą skórką z jednej limonki. Posiekaj drobno połowę kolendry i dodaj do marynaty.
Krok 3
Przygotuj stanowisko do panierowania - w jednym naczyniu połącz bułkę tartą z wiórkami kokosowymi , w drugim umieść mąkę, a w trzecim rozkłócone jaja.
Krok 4
Na kurczaka połóż kawałek banana, ściśnij w dłoni aby je złączyć razem. Całość oprósz najpierw mąką, potem zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce.
Krok 5
Kawałki kurczaka nadziej na patyki i smaż w rozgrzanym oleju na delikatnie złoty kolor. Gotowe fingersy odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane drugą połową posiekanej kolendry. Rada szefa kuchni: Gotowe kurczaki podawaj z Sosem sambal Sambal Hellmann‘s.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak monkey fingers z bananem
Kurczak to mięso popularne w wielu kuchniach świata, dlatego istnieje wiele różnorodnych przepisów na jego podanie. Na ostro, na słodko, z owocami, a nawet w czekoladzie. Jego delikatne mięso dobrze łączy się z wieloma składnikami. Sięgnij po egzotyczny przepis na kurczaka monkey fingers z bananem. Pokrój mięso na podłużne kawałki i oprósz przyprawą. Dodaj banana, zamarynowanego wcześniej w paście ze skórką z limonki. Dzięki temu przełamiesz słodycz banana. Ostrożnie panieruj owoce i kurczaka, tak, by je ze sobą połączyć. Ściśnij, obtocz w jajku i bułce tartej typu panko – to japońska bułka, z większymi kawałkami pieczywa, które dodają więcej chrupkości niż klasyczna panierka. Smaż paluszki na złocisty kolor. Kurczaka monkey fingers podawaj z pikantnym indonezyjskim sosem sambal. Serwuj go jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia albo jako danie obiadowe. Wtedy podaj do tego frytki lub pieczone ziemniaki oraz miks chrupiących sałat z sosem. Spróbuj – mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.