Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 262 Kcal | |
Tłuszcz | 14.5 g | 21 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.5 g | 18 % |
Węglowodany | 22 g | 9 % |
w tym cukry | 3.6 g | 4 % |
Błonnik | 4.8 g | - |
Białko | 10.5 g | 21 % |
Sól | 0.6 g | 10 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 289 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
- Krok 2Orzechy podpraż na patelni.
- Krok 3Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krok 4Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.