Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

64

439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

125 gramów

250 gramów

70 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Orzechy podpraż na patelni.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańcząLekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.