Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
łatwe
1792 osoby zapisały
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
125 gramów
250 gramów
70 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
Krok 2
Orzechy podpraż na patelni.
Krok 3
Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Świeży, zdrowy i fit młody szpinak to doskonała podstawa wielu różnorodnych sałatek. Jest delikatny, chrupiący i wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz miękkimi serami. Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Łatwo je przypalić, więc zdejmij je z palnika, jak tylko nabiorą lekko złocistego koloru. Gotową sałatkę polej sosem typu włoskiego. Zrobisz go bez problemu według instrukcji na opakowaniu. Do jego przygotowania użyj oliwy z oliwek. Serwuj lekką sałatkę ze szpinakiem i pomarańczą na zdrowe drugie śniadanie lub kolację! Życzymy smacznego.