Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Fit kanapki z pastą z soczewicy

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

15

145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

514 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżka

40 gramów

2 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

0 gramów

1 sztuka

1 szklanka

0 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie, do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 1

Krok 2

Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 2

Krok 3

Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Dopraw przyprawą do grilla Knorr. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.

Fit kanapki z pastą z soczewicy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fit kanapki z pastą z soczewicyFit kanapki z pastą z soczewicy

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Fit kanapki z pastą z soczewicy, to dobry sposób na zdrowe i lekkie śniadanie. Są ciekawą alternatywą dla kanapek z pasztetami i wędlinami. Do przygotowania past najlepiej nadają się soczewica: czerwona, żółta i pomarańczowa. Szybko się gotują, ich ziarna lekko się rozpadają i łatwo przerabia się je na puree. Przygotuj pół szklanki suchej soczewicy. Podczas gotowania podwoi swoją objętość. Nie musisz jej wcześniej namaczać. Żeby zapobiec powstawaniu piany, dodaj do wody trochę tłuszczu, nie jest to jednak konieczne. Do przygotowania tej dietetycznej pasty nadaje się także soczewica z puszki. Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Kiedy grzyby nabiorą lekko brązowego koloru, dodaj do nich odrobinę imbiru – mielonego lub świeżego. Dopraw ząbkiem czosnku. Całość zblenduj na gładką masę. Po przestudzeniu dodaj do niej chili, sok z cytryny oraz świeże zioła. Posmaruj nią kromki chleba, np. żytniego albo orkiszowego. Posyp ziarnami czarnuszki i udekoruj kiełkami. W połączeniu z pastą dobrze smakować będą warzywa np. papryka albo pomidory. Smacznego!