PRZEPISY.PL

Łopatka dzika

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • łopatka z dzika750 g
  • masło klarowane50 g
  • słonina plastry2 szt
  • otarta skórka cytrynowa1 łyżka
  • cynamon0.5 łyżeczki
  • mielone goździki0.5 łyżeczki
  • stopione masło1.5 łyżki
  • wytrawne czerwone wino150 ml
  • borówki1.5 łyżki
    • Krok 1

      Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
    • Krok 2

      W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
    • Krok 3

      W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
    • Krok 4

      W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    57
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    26
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    129
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Średnie
    63
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie