Makaron szpinakowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron szpinakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Krok 2

Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.

Krok 3

Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na mim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.

Krok 4

Sos dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 5

Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj aby sos lekko zgęstniał ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron szpinakowyMakaron szpinakowy

Świeża bazylia to dodatek, który szczególnie sprawdza się w daniach z makaronem. W połączeniu z innymi ziołami zapewnia wyjątkowo intensywny aromat. Ze szpinakiem i pomidorami tworzy klasyczną włoską pastę, która będzie stanowić smaczny obiad albo ciepłą kolację. Szpinak duszony z zeszkloną na tłuszczu cebulą oraz czosnkiem nabiera wyrazistości. Z dodatkiem pomidorów, śmietany, przypraw oraz jajka tworzy gęsty, kremowy sos, który doskonale komponuje się z makaronem. Na koniec dorzuca się do niego bazylię, tak aby potrawa nabrała intensywności, a zioła nie straciły smaku. Całość, już wymieszaną z makaronem tagliatelle, posyp startym żółtym serem, płatkami parmezanu lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. Makaron ze szpinakiem i bazylią serwuj z grillowaną bagietką skropioną oliwą. Danie udekoruj przed podaniem kilkoma liśćmi świeżej bazylii lub czarnymi oliwkami. Przy tego rodzaju sosie sprawdzi się też makaron spaghetti. Szukasz propozycji na pyszny obiad? Sprawdź przepis na tę potrawę. Smacznego!