Mazurek kajmakowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

138

408 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

45 mililitrów

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krówki rozpuść na małym ogniu, dodając mleko ciągle mieszając.

Krok 2

Kasię miksuj dodając stopniowo przestudzoną masę krówkową.

Krok 3

Wafle przekładaj masą krówkową.

Krok 4

Udekoruj posypką czekoladową.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Łabędź

    Bożena Łabędź, 19.01.2018

    bardzo dobry pomysł na krówki, polecam bo szybko się robi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek kajmakowyMazurek kajmakowy

Poszukujesz prostych przepisów na wielkanocne słodkości, które nie będą wymagały spędzania w kuchni długich godzin? Zatem przepis na mazurek z kajmakiem spełni Twoje oczekiwania. Zazwyczaj mazurki przygotowuje się na spodzie z kruchego ciasta, jednak w tej wersji zastąpiono je dużymi, prostokątnymi waflami. Dzięki temu mazurek powstanie w ekspresowym tempie. Do przełożenia wafli wykorzystaj masę krówkową, którą przygotujesz na bazie pełnotłustego mleka, cukierków krówek oraz kostki do pieczenia. Krówki rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu, uważając, by się nie przypaliły. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie utrzyj kostkę do pieczenia za pomocą miksera, wlewając powoli przestudzoną masę. Miksuj aż będzie jednolita i gładka. Równomiernie przekładaj wafle powstałą masą, najlepiej używając silikonowej szpatułki. Posmaruj nią także wierzch i udekoruj posypką czekoladową lub wiórkami kokosowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na ekspresowy i smaczny mazurek z kajmakiem.