Miodowiec z orzechami
NOWY PRZEPIS
średnie
6186 osób zapisało

Składniki
ciasto:
3 łyżki
2 łyżki
3 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
100 gramów
prażone orzechy:
100 gramów
2 łyżki
50 gramów
masa budyniowa:
3 szklanki
2 opakowania
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miód rozpuszczamy w rondelku z mlekiem.

Krok 2
Rozpuszczony miód mieszamy z resztą składników na ciasto. Zagniatamy ciasto.

Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 część wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy ciasto do blaszki i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 15 minut.

Krok 4
Orzechy kruszymy. Podsmażamy na patelni z masłem i miodem.

Krok 5
2 część ciasta wałkujemy również na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki. Nakładamy podprażone orzechy. Pieczemy przez 15 minut.

Krok 6
2 szklanki mleka podgrzewamy w garnku z cukrem. Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Przekładamy na wystudzony spód masę, przekładamy drugą częścią ciasta z orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodowiec z orzechami
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie zapomnijcie o hojnej porcji orzechów, ponieważ doskonale łączą się z miodowym smakiem. Dwie kruche warstwy ciasta i prażone orzechy postanowiliśmy wzbogacić kremową masą budyniową. Ten przepis na miodowiec z orzechami naprawdę robi wrażenie.
Dla kogo?
Odkrywanie nowych przepisów sprawia Wam dużą przyjemność i nawet bardziej pracochłonne receptury nie są Wam straszne? Miodowiec z orzechami szybko stanie się przebojem na Waszych stołach.
Na jaką okazję?
Przyrządzenie apetycznych warstw ciasta miodownik zajmuje trochę czasu, więc dobrze jest zaplanować jego zrobienie na spokojniejszy dzień. Weekend za pasem? Zanotujcie w kalendarzu pyszne plany o smaku orzechów i miodu.
Czy wiesz, że?
Do orzechowego miodowca świetnie pasuje miód gryczany. Cechuje się ciemnobrązową barwą i wyrazistym, lekko piekącym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Wystudzony spód miodownika z orzechami włoskimi, przed nałożeniem masy budyniowej, można posmarować kwaśną konfiturą np. wiśniową.































