Składniki
ciasto:
200 gramów
160 gramów
30 gramów
100 mililitrów
320 gramów
1 łyżeczka
5 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
polewa:
80 gramów
40 gramów
100 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik góra/dół 180 C. Keksówkę posmarować wewnątrz masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku umieścić masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać do połączenia, nie zagotować! Zdjąć z palnika, przestudzić.
Krok 2
Oddzielić białka od żółtek. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 3
Ubić białka na sztywno. Przestudzoną masę kakaową wymieszać z żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszać ubite białka. Przelać masę do keksówki. Piec 40 minut.
Krok 4
Zrobić polewę. W garnku umieścić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać polewę na wystudzone ciasto.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Murzynek
Na wystawach licznych cukierni i kawiarnianych ladach wzrok przyciągają różnorodne wersje brownies. Modne i rozchwytywane! Tymczasem warto przypomnieć sobie o przepisie na swojski murzynek. Intensywnie kakaowe i puszyste ciasto dla wielu osób będzie nostalgicznym powrotem do czasów dzieciństwa i babcinych wypieków.
Dla kogo?
Udany deser nie musi składać się z pięciu różnych kremów, nie musi być też ozdobiony profesjonalnymi cukierniczymi materiałami. Sekret murzynka tkwi w prostocie.
Na jaką okazję?
Obiad w rodzinnym gronie powinien być zwieńczony smacznym deserem. Murzynek nadaje się do tej roli perfekcyjnie. Podajcie go na imprezach – nawet jedzenie na stojąco nikomu nie przysporzy kłopotów i plam na koszuli.
Czy wiesz, że?
Kakao pochodzi z terenów Ameryki Południowej, lecz współcześnie większość upraw zlokalizowana jest w Afryce.
Dla urozmaicenia:
Ciasto murzynek serwujcie w towarzystwie herbaty z owocową konfiturą lub domową lemoniadą.