Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

3

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

600 gramów

2 opakowania

4 plastry

1 sztuka

8 sztuk

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj szpinak. Duś na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przestudzony szpinak wymieszaj z serkiem typu Bieluch oraz z rozdrobnioną fetą. Do smaku dopraw gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Farszem szpinakowym nadziej muszle.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj passatę pomidorową, sos gotuj aż troszkę zgęstnieje.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Następnie sos wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim nadziane szpinakiem muszle. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 6
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy C, witaminy B12, folianów.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej