Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Omlet z warzywami i otrębami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

180 gramów

45 gramów

0.25 łyżeczki

35 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka roztrzep, dodaj posiekaną natkę pietruszki i otręby. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Knorr i pieprzem. Następnie wymieszaj.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni. Wylej masę jajeczną i usmaż omlet.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 2

Krok 3

Ogórka obierz i pokrój wzdłuż na cienkie i długie plastry (jeśli możesz, użyj obieraczki do warzyw). Marchewkę obierz i pokrój w cienkie, krótkie paseczki.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 3

Krok 4

Omlet posmaruj serkiem homogenizowanym. Na wierzchu połóż łososia. Udekoruj zwiniętymi w różyczki plastrami ogórka, marchewką i kiełkami. Podawaj z podpieczonym w tosterze pieczywem.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywami i otrębamiOmlet z warzywami i otrębami

Omlet z warzywami i otrębami to smaczny, a jednocześnie zdrowy sposób na początek dnia. Istnieje kilka rodzajów omletów, np. angielski, włoski czy francuski. Najszybszy w przygotowaniu jest ten ostatni – jego podstawą są tylko roztrzepane jajka, bez mąki czy mleka. Urozmaicisz go jednak dodatkiem otrębów żytnich lub owsianych oraz świeżej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej na rozgrzaną patelnię, potrząsając nią od czasu do czasu, by masa jajeczna nie przywarła do dna. Następnie obróć ją i jeszcze chwilę smaż z drugiej strony. Przełóż na talerz i posmaruj omlet naturalnym serkiem homogenizowanym, o delikatnym śmietankowym smaku. Na koniec ułóż na nim dodatki. Kawałki wędzonego łososia będą pasowały bardzo dobrze, podobnie jak lekkie i chrupiące warzywa: zielony ogórek i marchewka, oraz kiełki słonecznika. Dwie kromki pożywnego pumpernikla (ciemnego żytniego pieczywa) podgrzej w tosterze i podawaj razem z omletem z warzywami i otrębami. Dobrze smakuje z dodatkiem zielonej herbaty cytrynowej.