Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

12 łyżek

1.3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok 5 minut.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Orzechy drobno posiekaj.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do owsianki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Owsiankę przelej do miseczki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Gotową owsiankę udekoruj orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, manganu, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, folianów, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimiOwsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Pożywna owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią śniadania na słodko i ciepło, a także dbają o odpowiednią dietę i chcą w zdrowy sposób schudnąć. Płatki owsiane są pełne błonnika, więc na długo zapewniają uczucie sytości, a dzięki zawartości „dobrych” złożonych węglowodanów, będą powoli uwalniać energię. Owsiankę przygotuj na mleku i gotuj przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje. Możesz też zalać je mlekiem na noc i rano tylko podgrzać. Gotując, mieszaj od czasu do czasu, a następnie zetrzyj jabłko razem ze skórką, pod którą kryje się wiele witamin oraz pektyny, czyli rodzaj błonnika. Na koniec dodaj owoc do płatków i posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą przekąsce chrupkości. Dla polepszenia smaku możesz doprawić ją szczyptą cynamonu. Fit owsianka z jabłkiem i orzechami będzie dobrze smakować także z odrobiną innych przypraw korzennych. Wyśmienita jest zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie!