Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1138.1 kJ / 272 Kcal | 14 % |
Tłuszcz | 10.5 g | 15 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.7 g | 14 % |
Węglowodany | 36.1 g | 14 % |
w tym cukry | 10.9 g | 12 % |
Błonnik | 3.4 g | - |
Białko | 11.5 g | 23 % |
Sól | 0.2 g | 3 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 300 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok 5 minut.
- Krok 2Orzechy drobno posiekaj.
- Krok 3Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do owsianki.
- Krok 4Owsiankę przelej do miseczki.
- Krok 5Gotową owsiankę udekoruj orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu.
Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, manganu, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, folianów, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.
Pożywna owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią śniadania na słodko i ciepło, a także dbają o odpowiednią dietę i chcą w zdrowy sposób schudnąć. Płatki owsiane są pełne błonnika, więc na długo zapewniają uczucie sytości, a dzięki zawartości „dobrych” złożonych węglowodanów, będą powoli uwalniać energię. Owsiankę przygotuj na mleku i gotuj przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje. Możesz też zalać je mlekiem na noc i rano tylko podgrzać. Gotując, mieszaj od czasu do czasu, a następnie zetrzyj jabłko razem ze skórką, pod którą kryje się wiele witamin oraz pektyny, czyli rodzaj błonnika. Na koniec dodaj owoc do płatków i posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą przekąsce chrupkości. Dla polepszenia smaku możesz doprawić ją szczyptą cynamonu. Fit owsianka z jabłkiem i orzechami będzie dobrze smakować także z odrobiną innych przypraw korzennych. Wyśmienita jest zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie!