Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

97 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

4 łyżeczki

4 sztuki

4 łyżeczki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj rybę i osusz. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr do grilla i oliwą z oliwek. Odstaw na 15 minut do lodówki, aby ryba się zamarynowała. Rybę zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok 20 min. w temp. 180 stopni.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 1

Krok 2

Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj Florę Original.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 2

Krok 3

Przygotuj surówkę: marchew obierz, zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny. Mandarynkę obierz ze skórki, podziel na cząstki, następnie z każdej cząstki zdejmij białą błonkę. W miseczce wymieszaj utartą marchewkę i mandarynkę.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 3

Krok 4

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, kobalaminy, jodu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwiDorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi

Jeśli lubisz ryby, wypróbuj nasz przepis na pożywnego i zdrowego dorsza pieczonego, podanego z kaszą pęczak i surówką z marchwi. Ryby to doskonały produkt dla osób na diecie. Są bogate w pełnowartościowe białko, w wielu przypadkach chude i świetnie nadają się do pieczenia, dzięki czemu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wybierz filet z dorsza pozbawiony skóry, żeby usprawnić sobie pracę, a następnie zamarynuj go w przyprawach i oliwie, by nabrał smaku. Pieczonego dorsza podawaj z kaszą pęczak – to gruboziarnista kasza jęczmienna, która zawiera wiele wartościowych składników i „dobrych” węglowodanów, zapewniających Ci zdrową energię. Pilnując, by ryba nie piekła się zbyt długo i pozostała delikatna, ugotuj kaszę al dente i przyrządź fit surówkę z marchwi. Połącz ją z cząstkami mandarynki, które dodadzą soczystości i słodyczy. Kaszę wymieszaj z niewielką ilością tłuszczu, by nabrała lepszego smaku i konsystencji, a gotowe danie udekoruj listkami świeżej pietruszki. Przygotuj pożywnego pieczonego dorsza na najbliższy obiad! To posiłek, który ma 285 kcal, czyli jest idealny dla kogoś, kto nie chce przekroczyć spożywania 1200 kcal dziennie.