50 przepisów - 10 dni

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

480 gramów

12 sztuk

400 gramów

do przygotowania marynaty:

4 łyżki

sos do brokułów:

2 sztuki

200 gramów

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokroić na 4 fragmenty i lekko rozbić. W każdy kawałek zawinąć plasterek pomidora i przekuć wykałaczką. Przygotować marynatę – wymieszać olej z przyprawą do grilla. Gotowego indyka włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć i marynować ok 30-40 minut. Następnie mięso wstępnie podsmażyć, a potem piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skóry, wstępnie podgotować, pokroić w plastry, a następnie dołożyć do mięsa, które znajduje się w piekarniku i piec wszystko razem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 2

Krok 3

Ugotować brokuł. Przygotować sos do brokułów – zetrzeć drobno czosnek, posiekać koperek. Oba składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ugotowany brokuł polać sosem.

Pieczona, nadziewana suszonymi pomidorami polędwiczka z indyka - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej