50 przepisów - 10 dni

Duszony boczniak z jajem sadzonym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

800 gramów

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

surówka:

4 łyżki

400 gramów

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Usmażyć grzyby na ½ porcji Ramy smaż jak Szef kuchni.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 1

Krok 2

Przygotować jajo w formie sadzonej na ½ porcji Ramy smaż jak Szef kuchni.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 2

Krok 3

Na talerzu ułożyć na pieczywie grzyby, a na nich jajko sadzone. Całość posypać szczypiorkiem.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 3

Krok 4

Przygotować surówkę: szpinak skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę. Całość wymieszać. Na koniec posypać kiełkami brokułów.

Duszony boczniak z jajem sadzonym - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B2, B3, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej