Piadina romangola z naggetsami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piadina romangola z naggetsami

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

160 mililitrów

500 gramów

1 łyżeczka

10 gramów

75 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec, wodę, w której rozpuścić sól. Wyrobić elastyczne i spójne ciasto (w razie konieczności można dodać wodę). Wszystkie składniki wyrabiać jakieś 10 minut. Następnie ciasto przekryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.

Krok 2

Następnie dzielimy ciasto na 4 części i robimy z niego kulki.Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm - ja pomogłam sobie talerzem i wykrawałam koła za jego pomocą. Patelnie rozgrzać i kłaść na niej placki, smażąc z obu stron na dość dużym ogniu. Gdy pojawią się pęcherze przekłuwać je widelcem.

Krok 3

Nuggetsy i sos tysiąca wysp przygotować dokładnie wg przepisu na opakowaniu: Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp.

Krok 4

Gdy piadiny będą gotowe kładziemy na nich dowolne składniki: mozzarella, szynka parmeńska, pomidor, nuggetsy i sałata. Delikatnie polewamy sosem tysiąca wysp. Ciasto składamy na pół i jemy ciepłe - oczywiście rękami :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piadina romangola z naggetsami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej