Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

7

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, mini kostki pietruszkowe oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej