Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

11

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, mini kostki pietruszkowe oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej