Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

6

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, mini kostki pietruszkowe oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej