Samfaina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samfaina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

250 gramów

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, a bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż przez 5 minut.

Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z resztą warzyw i duś bez przykrycia jeszcze przez 10-15 min do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dopraw do smaku i udekoruj zieloną pietruszkę. Podawaj z makaronem lub ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej