
Składniki
3 sztuki
250 gramów
1 kilogram
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
6 sztuk
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, a bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż przez 5 minut.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z resztą warzyw i duś bez przykrycia jeszcze przez 10-15 min do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 4
Dopraw do smaku i udekoruj zieloną pietruszkę. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej