
Składniki
3 sztuki
250 gramów
1 kilogram
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
6 sztuk
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, a bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż przez 5 minut.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z resztą warzyw i duś bez przykrycia jeszcze przez 10-15 min do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 4
Dopraw do smaku i udekoruj zieloną pietruszkę. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























