Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

6 plastrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cukinię umyj, pokrój w plastry. Pomidora oparz i obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym połóż plastry cukinii, posyp je ziołami włoskimi. Na każdy plaster cukinii połóż plasterek pomidora, następnie plasterek mozzarelli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez ok 20 minut.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Jogurt wymieszaj z ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej