Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 garść

1 łyżeczka

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 garść

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z indyka umyj, osusz i natrzyj czosnkiem wymieszanym z olejem, oprósz pieprzem, odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po ostudzeniu pokrój je w paski.

Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem - Krok 1

Krok 2

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Upieczone i przestudzone buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.

Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem - Krok 2

Krok 3

Na talerzu rozłóż rukolę, na nią połóż buraki i paski grillowanego indyka. Dodaj żurawinę i siekane orzechy. Całość skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Udekoruj kiełkami słonecznika.

Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem - Krok 3

Krok 4

Sałatkę podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.

Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy E, niacyny, witaminy B6, folianów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej