Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

59 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 plaster

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pora i paprykę również pokrój drobno w kosteczkę. Mięso wymieszaj z warzywami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mieloną papryką. Gotową masę mięsną odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 1

Krok 2

Do masy dodajemy otręby i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 2

Krok 3

Puree: ziemniaki i selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody włóż warzywa i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zblenduj lub dokładnie utłucz tłuczkiem na gładką masę. Puree wymieszaj z Florą ProActiv.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: Do odcedzonej kapusty dodaj jabłko utarte na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z aksamitnym puree ziemniaczano-selerowym posypanym koperkiem i surówką.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B2, B6, B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej