Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem pleśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaczki

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 plastrów

8 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram, przekrawam wzdłuż na pół (lub na grube plastry) i wkładam do wrzątku na 8-10 minut. Następnie wyjmuję je, osączam i układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Krok 2

Kawałki ziemniaków nakłuwam widelcem, posypuję rozkruszoną kostką czosnkową i przykrywam kawałkami sera pleśniowego i boczku.

Krok 3

Blaszkę wstawiam do piecyka rozgrzanego do 180 st. C i zapiekam 20 minut. Na ostatnie 3 minuty włączam termoobieg. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaczkiPieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki z boczkiem i rozpuszczonym serem to świetna propozycja na kolację, dodatek do dania głównego lub przekąskę na przyjęciu. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, a z pewnością zasmakuje gościom lub domownikom. Ziemniaki przed włożeniem do piekarnika najpierw warto nieco podgotować – dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie będą surowe w środku po wyjęciu z piekarnika. Możesz spróbować nie obierać ziemniaków, tylko ugotować je w mundurkach – skórka będzie wtedy przyjemnie chrupiąca po upieczeniu. Pamiętaj jednak, żeby przedtem bardzo dokładnie umyć ziemniaki. Boczek będzie w tej potrawie świetnym dodatkiem, ale jeśli za nim nie przepadasz, użyj innego mięsa – kawałki wieprzowiny lub wołowiny będą smakowały równie dobrze. Całość możesz przed podaniem okrasić zeszkloną cebulką, co nada potrawie bardziej intensywnego smaku. Nie zaszkodzi także szczypta świeżych ziół, chociażby pietruszki. Ziemniaki podawaj na gorąco w towarzystwie sosu, na przykład czosnkowego, paprykowego lub pomidorowego.