
Składniki
4 sztuki
8 plastrów
8 plastrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieram, przekrawam wzdłuż na pół (lub na grube plastry) i wkładam do wrzątku na 8-10 minut. Następnie wyjmuję je, osączam i układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 2
Kawałki ziemniaków nakłuwam widelcem, posypuję rozkruszoną kostką czosnkową i przykrywam kawałkami sera pleśniowego i boczku.
Krok 3
Blaszkę wstawiam do piecyka rozgrzanego do 180 st. C i zapiekam 20 minut. Na ostatnie 3 minuty włączam termoobieg. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki z boczkiem i rozpuszczonym serem to świetna propozycja na kolację, dodatek do dania głównego lub przekąskę na przyjęciu. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, a z pewnością zasmakuje gościom lub domownikom. Ziemniaki przed włożeniem do piekarnika najpierw warto nieco podgotować – dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie będą surowe w środku po wyjęciu z piekarnika. Możesz spróbować nie obierać ziemniaków, tylko ugotować je w mundurkach – skórka będzie wtedy przyjemnie chrupiąca po upieczeniu. Pamiętaj jednak, żeby przedtem bardzo dokładnie umyć ziemniaki. Boczek będzie w tej potrawie świetnym dodatkiem, ale jeśli za nim nie przepadasz, użyj innego mięsa – kawałki wieprzowiny lub wołowiny będą smakowały równie dobrze. Całość możesz przed podaniem okrasić zeszkloną cebulką, co nada potrawie bardziej intensywnego smaku. Nie zaszkodzi także szczypta świeżych ziół, chociażby pietruszki. Ziemniaki podawaj na gorąco w towarzystwie sosu, na przykład czosnkowego, paprykowego lub pomidorowego.