Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
łatwe
151 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
400 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
150 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem podsmaż pokrojone w kostkę boczek i ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Krok 2
Żur rozmieszaj z kefirem, kwasem chlebowym i 400 ml wody. Zalej tym ziemniaki.

Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i majeranku, gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Na koniec dodaj pokruszoną bryndzę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myślisz o prostym i smacznym daniu obiadowym, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Na początek podsmaż w garnku z szerokim dnem pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Pamiętaj również o posiekanej w plastry cebuli średniej wielkości. Żurek szlachetny należy wymieszać z kefirem, wyrazistym w smaku kwasem chlebowym i wodą. Całość dopraw do smaku odpowiednimi przyprawami. Sprawdzi się – między innymi – kminek i majeranek. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną bryndzę. Zastąpić ją możesz również wyrazistszym w smaku serem greckim typu feta. Sprawdzi się też półtłusty twaróg. Gotowe danie warto przyozdobić listkami majeranku lub pietruszki. Dla urozmaicenia smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj solo lub z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa. Przetestuj nasz przepis na polewkę staropolską z żurkiem szlachetnym i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.