Polska krasulka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

masa kajmakowa:

1 opakowanie

krem:

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy do sztywności.

Krok 2

Ciągle miksując dodajemy 1 szklankę cukru, a następnie żółtka (wrzucając po jednym i dobrze mieszając).

Krok 3

Dodajemy 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Krok 4

Masa kajmakowa: Puszkę zagęszczonego mleka słodzonego wstawiamy do garnka i zalewamy wodą.

Krok 5

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy (powinno lekko bulgotać) przez około 3 godziny, uzupełniając braki w wyparowanej wodzie (spokojnie - nie wybuchnie). Jest już w handlu gotowane mleko w puszcze, tylko należy je podgrzać i ciepłe wyłożyć na ciasto.

Krok 6

Wyjmujemy puszkę i czekamy, aż nieco wystygnie (ale nie do końca, bo wtedy zawartość stężeje i będzie trudna w rozsmarowaniu).

Krok 7

Po otwarciu mamy gotową masę kajmakową.

Krok 8

Krem tiramisu: Ubijamy żółtka dwóch jaj, dodając 3 łyżeczki cukru.

Krok 9

Ciągle mieszając dodajemy po łyżeczce 250 g sera mascarpone do uzyskania jednolitej masy kremowej.

Krok 10

Po wystygnięciu kroimy ciasto w połowie wysokości i smarujemy dolną część przygotowanym kremem.

Krok 11

Przykrywamy górną połową ciasta i smarujemy masą kajmakową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polska krasulka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Smerfetka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej