Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
7 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
0.5 pęczka
0.5 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszotto przygotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, jedynie nie dodawaj jogurtu. Jednego pomidora oraz tofu pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój i dodaj do kaszotta, wymieszaj i dopraw całość do smaku.

Krok 2
Z pozostałych pomidorów odetnij ostrym nożem wierzchy a środki wydrąż łyżeczką. Środki pomidorów napełnij przygotowanym kaszotto i przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.

Krok 3
Przygotowane pomidory ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut.

Krok 4
W tym czasie w miseczce połącz składniki sosu: jogurt, sok z limonki, drobno pokrojoną miętę i kolendrę oraz posiekany czosnek. Ogórka pokrój w drobna kostkę i dodaj do sosu. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 5
Ogórkową raitę wyłóż na półmisek a na niej umieść upieczone pomidory z orientalnym kaszotto. Całość posyp listkami kolendry i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, pokrój papryczkę chilli w drobną kostkę i dodaj do kaszotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą
Faszerowane warzywa występują dziś pod wieloma postaciami. Zazwyczaj nadziewamy cukinię, paprykę albo bakłażana… Czas jednak spróbować czegoś zupełnie nowego! Dziś polecamy pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą. Będzie smacznie i kolorowo!
Dla kogo?
Dla lubiących potrawy niebanalne nie tylko w smaku, ale i w swojej formie! Warto pamiętać, że jemy także oczami.
Na jaką okazję?
Pomidory faszerowane kaszotto możesz podać podczas przyjęcia w ogrodzie lub na smakowitą kolację. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Raitta to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj dipu, przygotowanego na bazie jogurtu z różnymi przyprawami. Raitta towarzyszy często głównemu daniu.
Dla urozmaicenia:
Mięta dopełni orzeźwiający smak ogórkowej raitty. Jeśli nie masz jej jednak pod ręką, spróbuj dodać np. bazylii.