Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

0.5 pęczka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszotto przygotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, jedynie nie dodawaj jogurtu. Jednego pomidora oraz tofu pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój i dodaj do kaszotta, wymieszaj i dopraw całość do smaku.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 1

Krok 2

Z pozostałych pomidorów odetnij ostrym nożem wierzchy a środki wydrąż łyżeczką. Środki pomidorów napełnij przygotowanym kaszotto i przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 2

Krok 3

Przygotowane pomidory ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w miseczce połącz składniki sosu: jogurt, sok z limonki, drobno pokrojoną miętę i kolendrę oraz posiekany czosnek. Ogórka pokrój w drobna kostkę i dodaj do sosu. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 4

Krok 5

Ogórkową raitę wyłóż na półmisek a na niej umieść upieczone pomidory z orientalnym kaszotto. Całość posyp listkami kolendry i podawaj.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, pokrój papryczkę chilli w drobną kostkę i dodaj do kaszotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittąPomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą

Faszerowane warzywa występują dziś pod wieloma postaciami. Zazwyczaj nadziewamy cukinię, paprykę albo bakłażana… Czas jednak spróbować czegoś zupełnie nowego! Dziś polecamy pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą. Będzie smacznie i kolorowo!

Dla kogo?

Dla lubiących potrawy niebanalne nie tylko w smaku, ale i w swojej formie! Warto pamiętać, że jemy także oczami.

Na jaką okazję?

Pomidory faszerowane kaszotto możesz podać podczas przyjęcia w ogrodzie lub na smakowitą kolację. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Raitta to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj dipu, przygotowanego na bazie jogurtu z różnymi przyprawami. Raitta towarzyszy często głównemu daniu.

Dla urozmaicenia:

Mięta dopełni orzeźwiający smak ogórkowej raitty. Jeśli nie masz jej jednak pod ręką, spróbuj dodać np. bazylii.