Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

0.5 pęczka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszotto przygotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, jedynie nie dodawaj jogurtu. Jednego pomidora oraz tofu pokrój w drobną kostkę, kolendrę również drobno pokrój i dodaj do kaszotta, wymieszaj i dopraw całość do smaku.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 1

Krok 2

Z pozostałych pomidorów odetnij ostrym nożem wierzchy a środki wydrąż łyżeczką. Środki pomidorów napełnij przygotowanym kaszotto i przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 2

Krok 3

Przygotowane pomidory ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w miseczce połącz składniki sosu: jogurt, sok z limonki, drobno pokrojoną miętę i kolendrę oraz posiekany czosnek. Ogórka pokrój w drobna kostkę i dodaj do sosu. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 4

Krok 5

Ogórkową raitę wyłóż na półmisek a na niej umieść upieczone pomidory z orientalnym kaszotto. Całość posyp listkami kolendry i podawaj.

Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, pokrój papryczkę chilli w drobną kostkę i dodaj do kaszotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittąPomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą

Faszerowane warzywa występują dziś pod wieloma postaciami. Zazwyczaj nadziewamy cukinię, paprykę albo bakłażana… Czas jednak spróbować czegoś zupełnie nowego! Dziś polecamy pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą. Będzie smacznie i kolorowo!

Dla kogo?

Dla lubiących potrawy niebanalne nie tylko w smaku, ale i w swojej formie! Warto pamiętać, że jemy także oczami.

Na jaką okazję?

Pomidory faszerowane kaszotto możesz podać podczas przyjęcia w ogrodzie lub na smakowitą kolację. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Raitta to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj dipu, przygotowanego na bazie jogurtu z różnymi przyprawami. Raitta towarzyszy często głównemu daniu.

Dla urozmaicenia:

Mięta dopełni orzeźwiający smak ogórkowej raitty. Jeśli nie masz jej jednak pod ręką, spróbuj dodać np. bazylii.