Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, obierz i pokrój na plasterki. Ser utrzyj. Pokrój cebulę, boczek, kiełbasę i podsmaż wszystko na oleju.

Krok 2

Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, cebulę z boczkiem i kiełbasą, posyp przyprawami, pokrojonym czosnkiem i solą. Ułóż kolejne warstwy. Wierzch posyp serem.

Krok 3

Piecz 40 minut w temp. 180 st. C (termoobieg), przykryj folią aluminiową (uwaga, żeby ser się nie przykleił).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej