Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, obierz i pokrój na plasterki. Ser utrzyj. Pokrój cebulę, boczek, kiełbasę i podsmaż wszystko na oleju.

Krok 2

Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, cebulę z boczkiem i kiełbasą, posyp przyprawami, pokrojonym czosnkiem i solą. Ułóż kolejne warstwy. Wierzch posyp serem.

Krok 3

Piecz 40 minut w temp. 180 st. C (termoobieg), przykryj folią aluminiową (uwaga, żeby ser się nie przykleił).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej