Składniki
250 gramów
125 gramów
50 gramów
65 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze.
Krok 2
Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy.
Krok 3
Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy.
Krok 4
W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.
Krok 5
Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut
Krok 6
Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty.
Krok 7
Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie.
Krok 8
Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej