Batoniki nesquik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Batoniki nesquik

Autor: Oli

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

50 gramów

65 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze.

Krok 2

Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy.

Krok 3

Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy.

Krok 4

W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.

Krok 5

Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut

Krok 6

Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty.

Krok 7

Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie.

Krok 8

Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Batoniki nesquik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej