
Składniki
250 gramów
125 gramów
50 gramów
65 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze.
Krok 2
Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy.
Krok 3
Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy.
Krok 4
W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.
Krok 5
Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut
Krok 6
Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty.
Krok 7
Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie.
Krok 8
Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej