Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

700 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Migdały siekamy na mniejsze części. Dodajemy do mięsa mielonego.

Krok 3

Mięso mielone mieszamy razem z jajem, migdałami, przyprawą do gyrosa- tak by składniki równomiernie się rozmieściły. Formujemy nieduże pulpety, układamy w przygotowanym wcześniej makaronie (nieco je zagłębiając).

Krok 4

Passatę pomidorową mieszamy z pozostałymi przyprawami (bazylia, rozmaryn, pieprz) a następnie zalewamy nią całą zapiekankę.

Krok 5

Równomiernie rozsypujemy żółty ser.

Krok 6

Zapiekamy 45 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mac'n Cheese Bacon
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej