Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
700 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Migdały siekamy na mniejsze części. Dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 3
Mięso mielone mieszamy razem z jajem, migdałami, przyprawą do gyrosa- tak by składniki równomiernie się rozmieściły. Formujemy nieduże pulpety, układamy w przygotowanym wcześniej makaronie (nieco je zagłębiając).
Krok 4
Passatę pomidorową mieszamy z pozostałymi przyprawami (bazylia, rozmaryn, pieprz) a następnie zalewamy nią całą zapiekankę.
Krok 5
Równomiernie rozsypujemy żółty ser.
Krok 6
Zapiekamy 45 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej