Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

700 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Migdały siekamy na mniejsze części. Dodajemy do mięsa mielonego.

Krok 3

Mięso mielone mieszamy razem z jajem, migdałami, przyprawą do gyrosa- tak by składniki równomiernie się rozmieściły. Formujemy nieduże pulpety, układamy w przygotowanym wcześniej makaronie (nieco je zagłębiając).

Krok 4

Passatę pomidorową mieszamy z pozostałymi przyprawami (bazylia, rozmaryn, pieprz) a następnie zalewamy nią całą zapiekankę.

Krok 5

Równomiernie rozsypujemy żółty ser.

Krok 6

Zapiekamy 45 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej