Rodzynkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt 1:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

2 łyżki

biszkopt 2:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

krem budyniowy:

2 opakowania

4 łyżki

1 opakowanie

3 szklanki

polewa rodzynkowa:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki moczymy przez całą noc w spirytusie lub rumie.

Krok 2

Biszkopt pierwszy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Wlewamy do blachy i pieczemy. Po ostygnięciu przekrawamy na pół.

Krok 3

Biszkopt drugi: postępujemy tak jak z biszkoptem pierwszym, ale na koniec dodajemy kakao.

Krok 4

Krem budyniowy: w szklance mleka rozpuszczamy budynie, resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, wlewamy budyń i mieszamy. Po ostudzeniu ucieramy z Kasią na krem.

Krok 5

Polewa rodzynkowa: czekoladę z Kasią rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy.

Krok 6

Wykonanie placka: 1. jasny biszkopt 2. połowa kremu 3. ciemny biszkopt 4. reszta kremu 5. jasny biszkopt 6. polewa rodzynkowa. UWAGA! Jeśli biszkopty są zbyt suche można nasączyć je alkoholem pozostałym z rodzynek. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krokodyl bakaliowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej