Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

wierzch:

1 opakowanie

krem:

1 szklanka

0.5 opakowania

5 łyżek

0.5 sztuki

polewa:

1 kilogram

0.25 łyżeczki

0.25 szklanki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przybrania ubijamy 4 łyżki kremówki z 2 łyżkami cukru.

Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 3

Następnie dodajemy ubitą pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Krok 4

Ciasto wylewamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną pergaminem.

Krok 5

Pieczemy 20 min. w temperaturze 190°C.

Krok 6

Ciepłe przekładamy na wilgotną ściereczkę, zawijamy w roladę.

Krok 7

Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń.

Krok 8

Mieszamy go do ostygnięcia.

Krok 9

Kasię ucieramy na puch i łączymy z budyniem, dodając sok z cytryny.

Krok 10

Płaszczyk: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, cynamonem, dusimy 15 - 30 min. (w zależności od tego, jak twarde są jabłka).

Krok 11

Do miękkiej jednolitej masy jabłkowej dodajemy suche galaretki i dokładnie rozpuszczamy je w gorącej masie.

Krok 12

Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 13

Ostateczne przygotowanie ciasta: Roladę odwijamy z ściereczki, zdejmujemy papier i smarujemy kremem.

Krok 14

Roladę z powrotem zawijamy.

Krok 15

Tężejące jabłka wykładamy do podłużnej szerokiej formy, na środku układamy ciasto, obciążamy deseczką, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Krok 16

Po zastygnięciu dekorujemy dowolnie: rozetkami z bitej śmietany, plastrami owoców, itp.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada czekoladowa w żółtym płaszczyku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej