Rolada śmietankowo-jagodowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

nadzienie:

200 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolitą masę.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.

Krok 3

Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając.

Krok 4

Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190 st. C.

Krok 5

Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować.

Krok 6

Z jagód odłożyć 1/3 szklanki, a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem kryształem, aż się rozpuści.

Krok 7

Śmietankę ubić na sztywno.

Krok 8

Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz przestudzoną żelatynę.

Krok 9

Na koniec dodać rozgniecione z cukrem jagody i 1/3 szklanki całych.

Krok 10

Delikatnie wymieszać. Przestudzone ciasto rozwinąć, posmarować powstałą masą śmietankową i ponownie zrolować.

Krok 11

Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada śmietankowo-jagodowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej