RZESZOWIAK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto 1:

4 sztuki

10 dekagramów

4 dekagramy

4 dekagramy

1 łyżka

ciasto 2:

1 sztuka

masa:

4 sztuki

1 szklanka

6 łyżek

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO I: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i pozostałe składniki. Układać na blasze kupkami i posypać kawą naturalną lub kakao.

Krok 2

Ciasto II:Ubić biszkopt z 4 jajek, wylać na blachę z kupkami z białek i piec 30 minut.

Krok 3

MASA: Z podanych składników ugotować budyń. Jeżeli jest kawowy, to najpierw należy zaparzyć kawę i połączyć z mlekiem, żółtkami i mąką. Wystudzony budyń połączyć z utartą Kasią i przełożyć biszkopt. Całość polać polewą lub posypać cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • RZESZOWIAK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RZESZOWIAKRZESZOWIAK

Puszysty biszkopt, połączony z ciastem na bazie białek i aromatycznej kawy. Rzeszowiak to wyjątkowo proste w przygotowaniu, warstwowe ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Ważne jest, by pierwsza, białkowa warstwa została wyłożona na blachę nieregularnie – dzięki temu, po upieczeniu, zyska ciekawy kształt. Posyp ją mieloną kawą albo kakao. Wyłóż na to biszkopt, a następnie upiecz. Po wyjęciu z piekarnika, przekrój go na pół – zrób to ostrożnie i dokładnie, najlepiej za pomocą ząbkowanego noża (opcjonalnie biszkopt przekroisz także za pomocą naciągniętej mocno nitki – przesuwając ją powoli raz w jedną, raz w drugą stronę). Do przełożenia obydwu warstw użyj kremu budyniowego np. waniliowego albo kawowego. Możesz zastąpić go równie dobrze innym nadzieniem, na przykład masą serową. Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Możesz też zrobić na nim nieregularne wzory z ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Podawaj z kawą albo gorącą czekoladą. Smacznego.