Sałatka ze szpinakiem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i szynką

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szpinak umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w kostkę.

Sałatka ze szpinakiem i szynką - Krok 1

Krok 2

Szynkę pokroić na paski.

Sałatka ze szpinakiem i szynką - Krok 2

Krok 3

Zieleninę pokroić.

Sałatka ze szpinakiem i szynką - Krok 3

Krok 4

Dodać ocet balsamiczny i przyprawy. Wymieszać wszystko razem.

Sałatka ze szpinakiem i szynką - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i szynkąSałatka ze szpinakiem i szynką

Pora na: Kolację.

Posiłek wieńczący dzień powinien być , a jednocześnie skutecznie sycić apetyt, by powstrzymać nas przed sięganiem po różne smakołyki tuż przed snem. Jeśli szukacie przepisu, który odpowiada temu opisowi, bez wątpienia jest nim sałatka ze szpinakiem i szynką. Solidna porcja warzyw, wzbogacona mięsnym dodatkiem oraz aromatycznymi przyprawami to doskonały pomysł na kolację. Smak dania podkreśla również ocet balsamiczny z pieprzem, bazylią i oregano, nadając sałatce wyrazistości i włoskiego charakteru.

Dla kogo?

Sałatka ze szpinakiem i szynką to doskonała propozycja dla osób aktywnych fizycznie, dbających o zbilansowaną dietę.

Wiesz, co jesz!

Sałatka dostarczy organizmowi 394,6 kcal energii, 7,7 g błonnika oraz 34,4 g wartościowego białka.

Czy wiesz, że?

Szynka parmeńska obecna w przepisie, do dziś wytwarzana jest tradycyjnymi sposobami w regionie Emilia – Romagna. Powstaje z całych udźców wieprzowych, poddawanych procesowi suszenia.