Serce walentynkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1.5 szklanki

4 łyżki

krem:

1 szklanka

2.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1

0.5 szklanki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier i cukier waniliowy, następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszać.

Krok 2

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy w kształcie serca, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika. Gotowe ciasto przeciąć na pół.

Krok 3

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać, połączyć z musem jabłkowym , śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 4

Jedno serce posmarować częścią musu i ubitą śmietaną, posypać wiórkami, przykryć drugim sercem, na które także położyć warstwę musu, śmietany i wiórków. Tak przygotowane serce posypać startą czekoladą, chłodzić w lodowce ok. 1 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serce walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej