Skrzydełka w sosie sojowym z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Skrzydełka w sosie sojowym z miodem

Autor: Maxeote

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

125 mililitrów

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka myję i osuszam, a następnie przygotowuję je do pieczenia, dzieląc je na 3 części w miejscach łączenia kości –dwie grubsze części zachowuję do tego dania, trzecią (najchudszą) odkładam do ugotowania zupy czy wywaru mięsno-warzywnego (części te można też zamrozić na później). Z 20 skrzydełek uzyskuję w ten sposób 40 małych „pałeczek”, które są bazą tego przepisu oraz 20 końcówek skrzydełek, z których zrobię wywar i które nie są już do tego dnia potrzebne.

Krok 2

Skrzydełka przekładam do głębokiego naczynia i szykuję zalewę. Do miski wlewam sos sojowy, miód oraz dodaję drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam, by miód rozprowadził się w sosie sojowym i tak przygotowaną marynatą zalewam skrzydełka. Dokładnie wcieram/wmasowuję ją w mięso, po czym naczynie przykrywam i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny (można też na noc), by mięso dobrze przegryzło się z przyprawami. Kilkukrotnie mieszam mięso z marynatą z dna naczynia tak by marynowało się równomiernie.

Krok 3

Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C, wyjmuję skrzydełka z lodówki, raz jeszcze mieszam je z marynatą, po czym układam: - w naczyniu żaroodpornym (ja na te ilość biorę dwa standardowe naczynia) tak, by równą warstwą rozłożyć je na dnie i by w miarę możliwości na siebie nie nachodziły; - na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, także równą pojedynczą warstwą. Jeśli układam na blasze z papierem, to marynata nie jest już potrzeba (skrzydełka piekę na chrupko), ale jeśli piekę w naczyniach żaroodpornych, to rozlewam do nich po równo to, co zostało w naczyniu do marynowania, skrapiając mięso równomiernie od góry (i skrzydełka piekę w sosie). Niezależnie od wybranej metody pieczenia, mięso przykrywam folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C –piekę na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół przez 50 minut pod przykryciem, a następnie zdejmuję folię i dopiekam do pożądanego zrumienienia już bez przykrycia. Na czas dopiekania można włączyć termoobieg:)

Krok 4

Upieczone wyjmuję z piekarnika, przekładam na talerz i od razu, póki gorące podaję –w zasadzie z takimi dodatkami, jakie lubimy. W wersji pieczonej bez sosu tj. na blasze podaję po prostu z pieczywem i sałatkami lub z samą tylko sałatką, a w wersji pieczonej z sosem także sprawdzi się pieczywo, ale równie chętnie podaję z ryżem, który to polewam sosem z dna naczynia. W każdej wersji przepyszne:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka w sosie sojowym z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Tarta czekoladowa
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej